Prijava

Poberin

#

Častno mesto med vsemi škoromati pripada poberinu. Tega izberejo po priljubljenosti, saj je mnogokrat obilnost darov povezana ravno s tem. Običajno je poberin resen fant lepih manir.

Poberin se ne našemi, temveč se le svečano obleče v boljšo, praznično obleko. Edini dodatki so trakovi na klobuku, bel predpasnik in “pušelc” iz umetnih rož.

Darove zbira v koš z dvema pokrovoma imenovan “gospojski koš”, ali pletenico, ki mu jo pomaga nositi “škoromat s poberinom”. Opravljen je kot “zgončar”, vendar brez krinke na obrazu. Oba “poberin” in “s poberinom” obiščeta vsako hišo v vasi. Izjema so hiše, v katerih je kdo pred kratkim umrl in žalujejo, sicer pa bi domačini imeli za žalitev, če se ne bi oglasila. Po navadi gospodar in gospodinja počakata že na pragu. Tu pozdravijo dober dan – “buoh daj” in vprašajo: ”Imate ča za nas?” Domači jima darujejo suhe klobase, mast (zabelo), kos svinjskih reber ali slanino, jajca in ponekod tudi žganje. Potem se zahvalijo in gredo naprej.

Kot že rečeno obiščejo vse hiše, tako tudi hiše siromašnejših vaščanov, vendar ne zato, da bi prišli po darove, ampak, da bi del že zbranih darov poklonili in s tem omogočili tudi ubožnejšim obilno obloženo mizo na pustni torek, ki je eden redkih dni v letu, ko tudi pri revnih družinah jedo boljšo mesno hrano.